29 Mart 2008 Cumartesi

newroz daki polis şiddetinin sorunluları yargılansın


Barış Meclisi: ''Newroz'daki Polis Şiddetinin Sorumluları Yargılansın''
26-03-2008 bianet.org
Türkiye Barış Meclisi, iki kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin gözaltına alındığı Newroz kutlamalarında aşırı güç kullanan güvenlik güçlerine karşı derhal soruşturma açılmasını istedi.
Hakkari'de sivil toplum örgütü temsilcileri, mahalle muhtarları ve siyasi parti temsilcileri Newroz sırasında yaşanan olaylarla ilgili hazırladıkları raporu valiye sundu
15 avukatın imzaladığı ve Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçede: "bir çok vatandaşa aşırı şiddet uygulanarak ve darp edilerek göz altına alınmıştır" denildi.
Polisin kolunu kırdığı çocuk tutuklandı
Yerel Gazeteciler Yaygın Medyadan İstifa Ettiler


BİA Haber Merkezi - İstanbul
25 Mart 2008, Salı
Türkiye Barış Meclisi, farklı illerde yapılan Newroz kutlamaları sırasında güvenlik güçlerinin katılanlara müdahale etmesi ve aşırı güç kullanmasının "endişe verici" olduğunu söyledi.

Barış Meclisi'nden yapılan yazılı açıklamada, sorumlular hakkında acilen etkin bir soruşturma yapılması istendi.

21 Mart ve izleyen günlerde yapılan Newroz kutlamalarında, güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine iki kişi öldü.

Van, İstanbul, İzmir ve Hakkari'nin de aralarında bulunduğu birçok ilde yüzlerce kişi gözaltına alındı. Hakkari ve Yüksekova'da gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldı.

Yürüyüş ve gösteri hakkının Anayasa'da güvence altına alındığını fakat güvenlik güçlerince "keyfi olarak" sınırlandırıldığını söyleyen Türkiye Barış Meclisi, bunun ifade özgürlüğüne yönelik önemli bir engelleme olduğunu söyledi.

Anayasa'nın 34. maddesi, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" derken, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu da, "bildirim, toplantının yapılmasından en az kırk sekiz saat önce ve çalışma saatleri içinde, toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilir" diyor.

Kürt sorununun barışçıl çözümünü savunan Türkiye Barış Meclisi, Eylül 2007'de yüzlerce akademisyen, siyasetçi, hak savunucusu ve sivil toplum örgütü temsilcisinin biraraya gelmesiyle kuruldu. (EÜ)

**

"Newroz'daki Şiddetten Sorumlu Olan İdareciler Yargılansın"

Ankara Newroz Mitingi Komitesi, "yasaları keyfi olarak uygulayan" valilerin ve polis yöneticilerinin yargılanmasını; İçişleri Bakanı'nın istifa etmesini istedi.
BİA Haber Merkezi - Ankara
26 Mart 2008, Çarşamba
Ankara Newroz Mitingi Tertip Komitesi, bugün Demokratik Toplum Partisi (DTP) il binasında bir açıklama yaparak kutlamalar sırasında farklı illerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle İçişleri Bakanının istifa etmesini istedi.

Tertip Komitesi, Ankara ve İstanbul'da barışçıl bir biçimde geçen kutlamaların Siirt, İzmir, Van gibi illerdeyse valiler ve güvenlik güçlerinin "yasaları keyfi olarak uygulaması nedeniyle" şiddetle sonuçlandığın söyledi.

Olaylarla ilgili idari ve cezai soruşturma başlatılmasını isteyen komite, Yüksekova'da öldürülen İkbal Polat'ın cenazesinin kaymakamlıkça gizlice gömülmesini de eleştirdi.

Komite, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun farklı illerde farklı yorumlandığına da dikkat çekti.

Anayasa'nın 34. maddesi, "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" derken, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu da, "bildirim, toplantının yapılmasından en az kırk sekiz saat önce ve çalışma saatleri içinde, toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilir" diyor.

Hakkari'de valiye rapor

Hakkari'de sivil toplum örgütü temsilcileri, mahaller muhtarları ve siyasi parti temsilcileri Newroz sırasında yaşanan olaylarla ilgili hazırladıkları raporu valiye sundu.

İl Emniyet Müdürü'nün de katıldığı toplantıda konuşan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, "21 Mart tarihinden bu yana sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bu sıkıntıları nasıl aşarız bunun çabası içindeyiz. Vali olarak ilin güvenliği ve huzurunu düşünme zorunluluğum var. Birbirimizi anlama yönünde sıkıntılar olabilir. Bunları aşmak için şimdi burada bir aradayız" dedi.

"Günde 20 saat çalışıyorum. Amacım, Hakkari'yi daha da geliştirmek ve kalkındırmaktır. Bu 20 saatimin 8 saatini güvenlik konsepti için harcıyorum. Güvenliğin ve huzurun olmadığı yerde kalkınma olmaz."

İki kişi öldü

21 Mart ve izleyen günlerde yapılan Newroz kutlamalarında, güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine iki kişi öldü.

Van, İstanbul, İzmir ve Hakkari'nin de aralarında bulunduğu birçok ilde yüzlerce kişi gözaltına alındı. Hakkari ve Yüksekova'da gazeteciler de polis şiddetine maruz kaldı.(EÜ/GG)

**

Yüksekova'da Newroza Müdahale Eden Polislere Suç Duyurusu

Hakkari Barosu'ndan 15 avukatın imzaladığı ve Cumhuriyet Başsavcısına verilen dilekçede avukatlar şöyle dedi: "Yüksekova'da gerçekleşen gösteri yürüyüşüne müdahale edildi; birçok kişi aşırı şiddet uygulanarak göz altına alındı."
Yüksekova haber - Hakkari
26 Mart 2008, Çarşamba
Erkan ÇAPRAZ
Hakkari Barosu avukatları Yüksekova'da meydana gelen gösterilerde polisin kasten insan öldürmeye teşebbüs etmek ve gözaltına alınan şüphelilere işkence ve kötü muamelede bulunduğu gerekçesi ile Cumhuriyet Başsavcılığına haklarında işlem yapılması için dilekçe verdi.

"Aşırı şiddet uygulandı"

15 avukatın imzaladığı ve Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği ilk dilekçede: "23-24.03.2008 tarihinde Yüksekova ilçe merkezinde gerçekleşen toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahale edilmiş ve bir çok vatandaşa aşırı şiddet uygulanarak ve darp edilerek göz altına alınmıştır" denildi.

"İşkence yapıldı"

Gözaltına alındıktan sonra şahıslara Yüksekova Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından işkence yapıldığının belirtildiği dilekçede, şahıslara yapılan işkenceyle ilgili olarak halen vücutlarının muhtelif yerlerinde bulunan çeşitli yaraların mevcut olduğu ifade edildi.

Soruşturma talebi

Avukatlar, Yüksekova Emniyet Müdürlüğü mensuplarının yapmış olduğu işkencenin gerekli adli tıp uzmanı tarafından avukatların gözetiminde tespit edilmesi ve ilgililer hakkında soruşturma işleminin yapılmasını talep etti.

"Kasten öldürmeye teşebbüs"

Cumhuriyet Başsavcılığına verilen ikinci dileçede ise bir ulusal televizyon kanalı haberlerinde yer alan, bir panzerin göstericiler üzerine sürülerek kasten insan öldürmeye teşebbüs ettiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Panzer sürücüsü tespit edilsin"

"Panzer sürücüsü öldürmeye yönelik bütün icrai hareketleri tamamlamış ancak elinde olmayan nedenlele neticeyi gerçekleştirememiştir. Yüksekova Emniyet Müdürlüğünde görevli panzer sürücüsünün tespit edilerek tutuklanmasını ve hakkında kasten insan öldürmeye tam teşebbüsten soruşturma başlatılmasını talep ederiz." (EÇ/GG)





www.savaskarsitlari.org

Hiç yorum yok: